Waarom dit educatief pakket?

De dood is een taboe. Het vraagt moed om hierover te lezen en hiermee aan de slag te willen gaan. Bovendien is het onderwerp “kinderen en de dood” een nog groter taboe: de kindertijd moet onbezorgd zijn en daar hoort de dood niet in thuis.

We stellen vast dat het thema dood, los van een verlieservaring, ontbreekt in de leerplannen voor het kleuteronderwijs. Het hangt dus af van de individuele leerkracht of kinderen in het kleuteronderwijs werken rond de dood. Wij hopen dat we met dit pakket leerkrachten kunnen overtuigen om ermee aan de slag te gaan.

Want Lucas for Life vzw gelooft dat het wél goed is om met (jonge) kinderen reeds over de dood te praten. We willen kinderen voorbereiden op het leven. Omgaan met de dood is daar onlosmakelijk mee verbonden. Kinderen die, los van een verlieservaring, al kennis maken met de dood en er een taal voor krijgen aangereikt, zijn beter opgewassen tegen de verlieservaringen die elk mensenleven tekenen.

Voor wie is dit pakket?

Dit pakket is gemaakt voor jou: de (jong-)volwassene. Jij bent op één of andere manier met kinderen bezig. Je voedt ze op thuis, begeleidt ze op school, in de jeugdbeweging, in een huis van het kind, op het speelplein, enz… Je bereidt ze voor op het leven en dus ook op het omgaan met de dood.

Wat vind je in dit educatief pakket?

Doodgewoon. In de kleuterklas aan de slag met het thema dood” focust op drie domeinen: informatie, communicatie en actie.

Onder de rubriek informeer jezelf vind je heel wat achtergrondinformatie over kinderen en de dood. Welk idee hebben ze over de dood? Wat kunnen ze begrijpen? Welke vragen stellen ze? Hoe kun je hierop antwoorden? … We vatten de informatie samen in overzichtelijke webpagina’s. We bezorgen je ook een uitgebreide leeslijst, zodat je jezelf verder kan informeren. We besteden hierbij ook aandacht aan de meest voorkomende culturen en religies in Vlaanderen.

Onder de rubriek informeer anderen vind je heel wat nuttige tips en een voorbeeld van hoe je met je directie, je collega’s en de ouders van je kleuters in dialoog kan gaan over dit thema. Voor velen is dit immers absoluut geen evident thema om met jonge kinderen aan te raken en het kan vragen en twijfels oproepen. Wij helpen je graag op weg met deze communicatie.

Onder de rubriek aan de slag geven we je een uitgebreid aanbod activiteiten waarmee je met je kleuters meteen aan de slag kan gaan. Spelactiviteiten, uitstappen, knutselideeën, filosofische vraaggesprekken, liedjes, versjes, vertelplaten, ideeën voor klasaankleding en een heel uitgebreide boekenlijst helpen je op weg om dit thema verder uit te werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s