Een permanent doodgewoon hoekje normaliseert de dood als een deel van het leven. Het geeft de kleuters daarenboven het vertrouwen dat ook na de dood een zekere verbondenheid blijft: over de doden mag gesproken worden, aan de doden mag gedacht worden.
Bij een concreet overlijden kan het doodgewoon hoekje uitgebreid worden tot een troosthoek/emotiehoek/rouwhoek (vb met wat hulp van een troost- of rouwkoffer).
Bij bijzondere dagen, zoals vaderdag, moederdag of grootouderfeest, is het goed om te weten of er kinderen een dergelijk verlies hebben meegemaakt om hier bewust mee om te gaan. Wanneer dit het geval is, kan je dit verlies met behulp van het doodgewoon hoekje een plaats geven in de klas en in het klasgebeuren.

- Begin klein: een hoekje met enkele foto’s, enkele symbolische voorwerpen of beelden die de dood binnen brengen in je klas, zonder dat deze sterk emotioneel geladen zijn.
- Blijf laagdrempelig: maak het niet te moeilijk of beladen.
- Je kan het doodgewoon hoekje laten groeien door af en toe met de kinderen hierrond te knutselen.
- Het spreekt voor zich dat aandacht voor de diversiteit binnen je klas ook hier belangrijk is.
- Je hoeft je niet te beperken tot je eigen klaslokaal. Ook op andere plaatsen in de school kan je een permanent dood-gewoon hoekje maken, bvb een bloemenweide op de speelplaats, een vergeet-me-niet-boom of herinneringsboom op de speelplaats. Een duidelijke zichtbare plaats op school waar de dood aanwezig mag zijn, kan erg waardevol zijn om te leren omgaan met de dood.


Materiaal
- Beeldmateriaal: enkele prenten of foto’s die met de dood geassocieerd kunnen worden.
- Een fotomuur met foto’s van overleden personen of huisdieren uit de leefwereld van de kinderen zelf.
- Materiaal om er een knus hoekje van te maken, bvb kussens, tapijt, verlichting, e.d.
- Materiaal om eventuele emoties te uiten, bvb stressbal, kussen op om te slaan, dekentje om je in te wikkelen, knuffels, steentjes die je kan vastnemen, e.d.
- Extra attributen voor je klaspop, die specifiek met de dood of herinneren te maken hebben.
- Boekjes voorzien in je klasbibliotheek/boekenhoek.

-De “troostplekken” van Ferm kunnen een bron van inspiratie zijn.
-Zoektermen in Google:
- snoezelmaterialen
- snoezelplekken