Zoals je met kleuters op bezoek gaat bij de politie, de bakker of de bibliotheek, zo kan je ook op ontdekking gaan bij de begrafenisondernemer, natuurlijk in een aangepaste vorm en met goede afspraken.


  • De etalage van de toonzaal bekijken vanop de stoep, kan een eerste stap zijn. Laat de kleuters kijken, ontdekken, vragen stellen, wijs op kleurrijker zaken, enz… Dit kan een mooie tussenstop zijn naar of van een bezoek aan de begraafplaats.
  • Het bezoek aan de toonzaal spreek je natuurlijk op voorhand af: stel je verwachtingen op elkaar af. Wat wil je tonen? Wat wil je uitleggen (kisten?, kaarsen?, bloemstukjes,…).
  • Vraag zeker wat kleuters mogen aanraken en wat niet (bvb. sommige kisten wel, bloemstukjes niet, bekleding van een open kist wel, enz…), want kinderen kijken niet alleen met hun ogen, maar ook met hun handen. 
  • Benoem tijdens het bezoek alle zintuiglijke indrukken die ze kunnen opdoen (wat zien, horen, voelen, ruiken ze …).
  • Niet alleen de toonzaal spreekt bij kinderen tot de verbeelding, ook het eventuele wagenpark van een begrafenisondernemer is bijzonder. Ook hierbij horen goede afspraken over aanraken of niet.
  • Sommige begrafenisondernemers hebben ook een aula, waar afscheidsdiensten worden gehouden. Hier zijn ze vaak zelf heel trots op. Ook de ruimte om het dode lichaam te groeten, kan de moeite waard zijn. Hierbij geef je best voldoende uitleg.
  • De andere, ruimtes (koelruimte, bureaus, wachtkamer, …) zijn soms minder geschikt voor kleuters. Maak hierover op voorhand goede afspraken.
  • De meeste begrafenisondernemingen zijn gespecialiseerd in de uitvaart van oudere mensen (wat logisch is, aangezien het meestal oudere mensen zijn die overlijden) en hebben een traditioneel aanbod van uitvaartmaterialen en attributen. Het kan de moeite lonen om op zoek te gaan naar andere uitvaartondernemingen, die zaken aanbieden die dichter aanleunen bij de leefwereld van (gezinnen met jonge) kinderen. Je hebt bijvoorbeeld ook uitvaartdiensten voor stilgeboren kinderen, uitvaartondernemingen die thuis opbaren, …

Fotoverslag bezoek uitvaartondernemer Pues (Herent)Deel jouw ervaringen met deze pagina:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s